неделя, 3 септември 2023 г.

#65 И отново за версиите, лицензите и докуметацията

 В #63 коментирах Excel 2019 и сега е момента да кажа няколко думи за последната версия на Excel. И именно тук е уловката. Коя е последната версия на Excel?! Ако сте обърнали внимание, в шапката на блога съм посочил, че използвам Excel 2021 и Excel 365:

Excel 2021 - може би последната версия на Excel с "вечен" лиценз. При тази версия си купувате лиценз, който използвате вечно. За съжаление, към тази версия не се добавят нови функционалности и тя "замръзва" към момента на закупуване. Предимство на тази версия е, че сумата, която плащате е еднократна и окончателна. И голяма;) 

Excel 365 - Това е версията с лиценз "под наем". Т. е. плащате определена такса за използване. Много често се греши, че това е онлайн версия на Excel! Да, имате достъп до онлайн версия през portal.office.com, но можете да си инсталирате и десктоп приложение на вашите компютри, която има доста повече функционалности. Новите функционалности се добавят постоянно и никнат като гъби след дъжд. Даже и аз понякога се учудвам кога е цъфнала някоя нова функционалност:) В настоящия момент Excel 365 води с няколко обиколки пред Excel 2021. При Excel 365 има още една тънкост. Ако използвате корпоративен лиценз може да се окаже, че администратора на вашата фирма/група/организация да задържа/блокира обновленията. Или да блокира автоматичните обновления. За това проверете какви са настройките и дали версията съответства (да е близка) до текущата годината и текущия месец (в примера на фигурата се вижда, че версията е за месец август 23-та година). Това става, чрез командата File/Account.

Проверка на настройките и версията

В България на доста места се използва Excel 2021 защото фирмите имат еднократен бюджет за подмяна на софтуер, и тази версия по-лесно се краква ;)  За това на едното си работно място използва 2021, а на другото 365 и ще тествам нещата и на двете. И ще маркирам темите, които изискват Excel 365! За съжаление, може да се окаже, че ако имате по-стара версия, някои от нещата няма да работят при вас. За съжаление, няма как да поддържам и тествам на по-стари от Excel 2021 версии. За щастие, старите трикове са по-универсални и стават и за по-стари версии. Та, ако имате версии преди 2021 с едно на ум четете от #66 нататък!

Официалният списък на функциите в сайта на Microsoft съдържа някои маркировки за версията, в която се появила дадена функция, но тази информация не е пълна и особено за Excel 365, където има нова версия всеки месец няма как да се определи кога точно се е появила. За това препоръчвам обновления на функциите в Excel подържани от Better Solutions . Това е детайлен списък по версии, а за Excel 365 имаме и годината на поява на дадената функция. В сайта има и друга полезна информация за работа с MS Office. Препоръчвам този сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар