петък, 3 септември 2010 г.

#030 Таблици (създаване)

Скоро се замислих каква е ползата да има понятието таблица в Excel. Нали всичко е таблица в един работен лист? В тази тема ще се опитам накратко да покажа ползите и "триковете" при работа с таблици. По същество таблиците представляват обособени и именувани (!) части от работния лист.

1. Създаване
- Въвеждам заглавията на колонките и избирам колко реда ще бъде таблицата
- Изпълняваме Insert/Table и указваме че имаме заглавни редове!
- Даваме име на таблицата Фактура
- Въвеждаме формулата за стойност (=[Цена]*[Количество]).
- Добавяме сумарен ред (избор на Total Row от лентата Design)
- Определяме къде и какъв тип изчисления да се правят в сумарния ред

Ето кратко филмче:




При създаването на таблицата веднага се виждат няколко неща на които ще обърна внимание:
  • Автоматично активиране на филтрите за всяка колонка (стрелките до всяка колонка). Ще направя отделна тема за работа на филтрите.
  • Улеснение при въвеждане на формули (обърнете внимание на създаването на формулата в колонка Стойност). Формулата сама се размножи до края на таблицата и в нея използвах имена (натискайки знака "[") които автоматично са създадени! Ще направя отделна тема за имената в една таблица и начините за работя с тях. Има доста "магии" в тези формули:)
  • Лесно добавяне на сумарен ред под таблицата с избор на видовете аритметични операции. За използваната функция SubTotal ще направя отделна тема.
  • Не на последно място при създадена таблица и нейния избор се появява нова лента TableTools Design (най в дясно) за лесно оформяне на таблицата.

Както споменах ще има още теми за таблиците с които ще се опитам за ви "зарибя" и покажа че доста ви улесняват животът:) За това не пренебрегвайте тази възможност за създаване на лесни за разбиране и добре оформени таблици.

П.П Съжалявам, че във филмчето липсва курсорът, но в момента си правя експериментирам в търсенето на най-добрия софтуер за запис.:)

2 коментара: