сряда, 1 септември 2010 г.

#028 Условно събиране с ИЛИ

Попитаха ме как да се намери сумата по условие когато става дума за ИЛИ.
Примерни данни
 
Въпросът беше да се намери сумата на клетките в колонка B за стойностите в колонка А "aaa" И "bbb". Въпросът не е коректен, защото просто няма как да са хем "aaa" И "bbb"":)  Връзката между двете условия  е ИЛИ! Това е важно за да може и формулата да бъде вярна.

Ако опитаме да приложим мощната функция SumIfS (която я има само в Excel 2007 и следващи) и напишем =SUMIFS(B2:B7,A2:A7,"aaa",A2:A7,"bbb") ще получим НУЛА! Защото тази формула означава "Сумирай клетките от колонка B за който първото условие (А2:A7="aaa") И второто условие (A2:A7="bbb") са верни! Двете условия са несъвместими и за това просто трябва да ги отделим в отделни суми. Сумата на числата за които първата колонка е "aaa" и към нея да добавим сумите на числата с "bbb"! Разделяме формулата на две части и резултатите ги  сумираме. Разделяй и владей:) Сума на два независими един от друг  SumIFS-a! Просто е:))

=SUMIFS(B2:B7,A2:A7,"aaa") + SUMIFS(B2:B7,A2:A7,"bbb")

След като във всяка една от функциите условието е едно може да се използва и по-старата функция SUMIF която си я има и в по-старите версии на Excel, но позволява само едно условие!! (NB! Не забравяйте, е параметрите са разположени по друг начин спрямо SumIfS!!)
=SUMIF(A2:A7,"aaa",B2:B7)+SUMIF(A2:A7,"bbb",B2:B7)

Да отидем малко по-далече. Много често за заместител на SumIF и на SumIFS се препоръчва Sumproduct (разгледайте всички тагнати теми за SumProduct). Не съм му фен, но все пак да дам и решението с нейна помощ. По инерция може да се напише:

=SUMPRODUCT((A2:A7="aaa")*(A2:A7="bbb"),B2:B7)

Ако разровите темите със SumProduct ще видите, че умножаването на двете условия е тяхното свързване. Но да не ви мътя главите тогава пропуснах (умишлено) да ви кажа, че умножението означава И! В нашия случай {Истина,Лъжа,Лъжа,Истина,Лъжа,Истина} И {Лъжа, Истина, Лъже,Лъжа,Истина,Лъжа}  дава масив от лъжи.

Сега е моментът да кажа, че ако искаме да свържем няколко условия с ИЛИ знакът е +! В този случай дава правилен резултатен масив {Истина,Истина,Лъжа,Истина,Истина,Истина} който се умножава от Sumproduct със зоната за сумиране (не забравяйте, че Истина е 1 а лъжата е 0!) И дава верен резултат:)
=SUMPRODUCT((A2:A7="aaa")+(A2:A7="bbb"),B2:B7)

Поуката от темата е да внимавате с ИЛИ и И съюзите:):) Ако използвате Sumproduct запомнете, че свързването на условията с * означава И, а със знака + означава ИЛИ!
 


Успех

Няма коментари:

Публикуване на коментар