петък, 20 февруари 2015 г.

#59 UnPivot или оправяне на "сбъркана" таблица (Част 2 - PowerQuery).... За Нинджи по обработка на данните - For Data Ninjas:)

      Това е втора част на сагата с "обръщането" на данни:) Първата част четете тук:
#58 UnPivot или оправяне на "сбъркана" таблица (Част 1 - Чрез формули).... За Нинджи по обработка на данните - For Data Ninjas:)

     Тук ще използвам "джокер" наречен Power Query. Това безплатен инструмент от Microsoft предназначен за създаване на запитвания и трансформация на данни. Инструмента позволява и да се извличат данни от самата таблица на Excel. Изтеглете си този инструмент от тук:Microsoft Power Query for Excel (MS Download Center). Как се добавя към вашата лента и някой основни начални стъпки може да намерите на следния адрес:Getting Started with Microsoft Power Query for Excel. Ако всичко е ОК трябва да ви се появи нова секция в лентата на Excel. 

Секция на Power Query

1. Стартиране на създаването на заявка към данни на Excel. 

     Създайте от "сурoвите" данни както е посочено в стъпка 2 от предходната тема. Изберете клетка от таблицата и стартирайте помощника от секцията на Power Query (From Table Excel Table).

Начало на импортирането

     Отваря се прозореца за изграждане на запитването. Power Query автоматично определя данните за импортиране. 

Данни за импортиране

2. Избират се колонките които ще се "нормализират"

       Колонките се избират чрез последователно щракане с мишката при задържан клавиш Ctrl (аз поне не успах да ги избера чрез влачене! В нашия пример се избират колонките с количествата на отделните мерки.

Избор на колоните

 3. Стартиране на процеса

От раздела "Transform" се избира "Unpivot Columns".

Стартиране на процеса
В резултат на обръщането, колонките се заместват с нови колонки. Attribute и Value.

Резултатна таблица

4. Смяна на името на двете колонки

        В нашия случай "Attribute" е "Мярка", а "Value" е "Количество". Смяната на имената става чрез двойно щракане върху заглавието на колонката или Rename от контекстното меню (десен бутон на мишката).
Променени имена на колонките

5. Допълнителна обработка

 
   Power Query ви позволява множество видове обработки на данните. Например да заложите филтриране на ненулевите стойности. Този филтър се запазва в самото запитване!


6. Експортиране обратно в Excel

        От лентата Home се натиска бутона Close & Load. Автоматично се създава нов лист в таблицата.

Връщане на данните в Excel

7. Опресняване


     Когато се намирате върху резултатната таблица, се появяват два нови раздела за манипулация с данните (редактиране, опресняване и т.н.) и за тяхното оформяне. За опресняване се използва бутона Refresh от раздела Query.

Опресняване


Ми това е:)) Power Query е много мощен инструмент.... Всяка Data Ninja трябва да го познава, наред с Power Pivot.

Успех;)















Няма коментари:

Публикуване на коментар